Полицията се нуждае от подкрепата на обществото, смята директорът на ОДМВР в Плевен ст.-комисар Красимир Начев

Полицията се нуждае от подкрепата на обществото, смята  директорът на ОДМВР в Плевен ст.-комисар Красимир Начев

BOBSTH 06:40:01 13-07-2018
NP1532BO.004 06:40
Плевен - полиция - ст.комисар Начев

Полицията се нуждае от подкрепата
на обществото, смята директорът на
ОДМВР в Плевен ст.-комисар Красимир Начев


Плевен, 13 юли /Малин Решовски, БТА/
Полицията се нуждае от подкрепата на обществото и като свидетели на престъпления, и като непримиримост чрез подаване на сигнали - проблемите не трябва да се подминават с примирение и пасивност. Това заяви старши комисар Красимир Начев - директор на ОДМВР - Плевен.
Очакваме от плевенската общественост да бъде активна, обществото да е непримиримо към престъпността, защото това е част от културата и правосъзнанието на отделната личност, коментира той.
На въпрос на БТА ст.-комисар Начев заяви, че според него вакуумът за кадри в Охранителната полиция в Плевен вече е запълнен. Той се надява до края на годината да се снижи кадровият недокомплект на полицията в региона като цяло и се достигне до ниво под 10 на сто. По думите му един полицай започва да взема самостоятелни адекватни добри решения след като служи поне пет години в системата на МВР.

Криминалният контингент
има респект от полицията

Според директора на ОД на МВР в Плевен криминалният контингент в региона има респект от полицията и това е важно постижение в нейната работа. Начев отбеляза, че от началото на годината имат значително снижаване на престъпността, благодарение на засилените действия от органите на реда. От януари насам са заявени около 1800 престъпления и те са с около 600 по-малко, в сравнение със същия период на предходната 2017 година. Според директора на ОДМВР в Плевен силният спад в криминалната престъпност се дължи на това, че част от криминалния контингент има влязла в сила присъда, а друга част от контингента под силния натиск на полицията, е напуснал страната.
Ст.-комисар Начев допълни, че реагират бързо на многобройните сигнали за нарушаване на нощната тишина, но се нуждаят от повече подкрепа от гражданите, свидетели на инцидентите. Полицията в Плевен е получила съдействие от общината, която е закупила уред за прецизно измерване на шума. Неговите показатели се използват като доказателство пред съда.

Очаква да бъде решен ефективно
и проблема с видеонаблюдението

Съвместно с общината се очаква да бъде решен по-качествено и ефективно проблемът с видеонаблюдението в 100-хилядния областен център. Предстои монтиране на камери за видеонаблюдение по инициатива на ръководството на Общината, а целта е да се осигури по-голяма сигурност при опазване на обществения ред и имущество. Под 24-часово видеонаблюдение ще бъдат поставени всички входно-изходни артерии на Плевен и възловите места в областния град. Записите ще се пазят до месец, а при всеки инцидент полицията ще може да реагира веднага.
Важен момент в работата на полицията през лятото е опазването на селскостопанската реколта от посегателства, подчерта директорът. Полицията съвместно с жандармерията са предприели мерки в това направление. В охраната участват полицаи, жандармеристи и пожарникари в смесени и самостоятелни патрули. В изпълнението на задачата са проведени срещи с представители на частни охранителни фирми за засилване на тяхната бдителност и уточняване реда за обмен на информация. С ръководители на земеделски кооперации и кметове по места е уточнена организацията за охрана на складовите бази, където се съхранява селскостопанска продукция. Организирани са инструктажи на назначените полски пазачи за координиране начините на взаимодействие, подчерта ст.комисар Красимир Начев./МК//НП/