Български и сръбски пожарникари: "Бедствията нямат граници"

Български и сръбски пожарникари: "Бедствията нямат граници"

BOBSTH 17:07:31 12-07-2018
RM1705BO.008
Перник - пожарникари - сътрудничество

Български и сръбски пожарникари: "Бедствията нямат граници"


Перник, 12 юли /Елка Робева, БТА/
Бедствията нямат граници. Това заявиха на съвместна пресконференция в Перник старши комисар Красимир Шотаров - директор на дирекция "Оперативни дейности" в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ГДПБЗН/ и Драган Дончевски - заместник-началник на сектор "Извънредни ситуации" при МВР - Сърбия. Днес те наблюдаваха пожаро-техническо учение в гр. Батановци, което се реализира по проект за съвместни действия при извънредни ситуации в трансграничния регион на Сърбия и България.
Над 60 процента от противопожарната техника в цялата страна е обновена с помощта на европейски проекти, посочи Шотаров. По думите му всички придобити съоръжения са с практическа насоченост. По демонстрирания днес проект са осигурени 100 изкуствени диги, които заменят чувалите с пясък, предпазващи от наводнения. Нови 4 дрона ще следят обстановката в Пернишко и Кюстендилско. Партньорите от сръбска страна пък получават лодки с каросерии, минибусове и лично защитно облекло. Реализацията на проекта ще продължи следващия месец със спасителна операция на Власинското езеро в Сърбия.
Шотаров и Дончевски смятат, че с подобни проекти се реализира добро партньорско взаимодействие между България и Сърбия. Работи се по още един трансграничен проект с Видин и Монтана, каза Дончевски. По думите му там на фокус са горските пожари.
Областният управител и председател на кризисния щаб Ирена Соколова даде висока оценка на проведеното учение. По думите й подобни мероприятия дават спокойствие, че двете държави са подготвени да се справят в критични ситуации.


/РУМ/