Галерията-дарение "Колекция Светлин Русев" в Плевен днес навърши 34 години

Галерията-дарение "Колекция Светлин Русев" в Плевен днес навърши 34 години

BOBSTH 17:02:31 12-07-2018
MM1700BO.030
Плевен - галерия - Светлин Русев

Галерията-дарение "Колекция Светлин Русев" в Плевен днес навърши 34 години


Плевен, 12 юли /Малин Решовски, БТА/
Галерията-дарение "Колекция Светлин Русев" в Плевен днес навърши 34 години. По този повод екипът на галерията бе поздравен от председателя на Общинския съвет Мартин Митев, съобщи пресцентърът на Съвета.
Той е пожелал на работещите в културния институт всеотдайно да следват своята мисия за опазване на културното наследство и да се радват на все повече посетители. Митев се е ангажирал и в бъдеще местната власт да подкрепя развитието на галерията.
34-тият рожден ден е повод да благодарим на дарителя Светлин Русев за светлия духовен храм, който остави, е заявила пред Митев директорът на института Мария Мескин. Този рожден ден е малко тъжен, защото е първият, който галерията празнува без своя дарител, който напусна този свят на 26 май тази година, е добавила тя. Осиротяхме без него, но вярваме, че с изкуството и делото си той винаги ще остане в сърцата на плевенчани и на всички българи, е заявила Мескин.
Галерията-дарение "Колекция Светлин Русев" е открита на 12 юли 1984 г. Разположена е в архитектурен шедьовър - уникална сграда, създадена от основоположника на съвременната българска архитектура, арх. Никола Лазаров.
Посетителите на галерията са посрещнати от единствената творба на Светлин Русев в нея - портрет на баба Ванга. На първия етаж са подредени картини на най-известните български художници от първата половина на 20 век. Вторият етаж е отделен за съвременни български художници. Има уникати от западноевропейски автори.
Акад.Светлин Русев е подарил от личната си колекция на родния Плевен през 1984 г. 322 произведения на изкуството - живопис и скулптура. През 1999 г. е добавил още 82 графични произведения. Дарението е отворена система и днес колекцията наброява над 400 творби - образци на българското и световно изкуство.

/ММ/