Полицията задържа старозагорец,скътал над 2000 антични предмета в дома си

Полицията задържа старозагорец,скътал над 2000 антични предмета в дома си

BOBSTH 16:38:31 12-07-2018
RM1636BO.005
Стара Загора - полиция

Полицията задържа старозагорец,
скътал над 2000 антични предмета
в дома си


Стара Загора, 12 юли /Румяна Лечева, БТА/
Над 2000 антични предмета и 49 златни монети откри полицията в дома на 60 годишен старозагорец. Намерени са старинна пушка, както и револвер и пистолет от времето на Третата българска държава. Това съобщиха на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР Георги Хаджиев и окръжният прокурор Дичо Атанасов. Мъжът не е криминално проявен, не е осъждан и работи в частния сектор. Не е регистриран и като собственик на частна колекция.
Античното богатство има висока културно-историческа стойност, коментира, д-р Марияна Минкова от РИМ в Стара Загора, която също присъства на пресконференцията. По първоначални данни около 80 на сто от артефактите са от римската епоха / 2-4 в.н.е/. Останала част са от тракийската /4 в.н.е./, има и единични екземпляри от византийската и османската, но предстои анализ на всеки един предмет и монета.
Мъжът има 72-часова мярка, но ще искаме постоянна мярка, обяви окръжният прокурор на Стара Загора и уточни, че в 30-годишния си стаж за първи път вижда накуп такова антично богатство.
Обвиненията срещу задържания са по чл. 278 от НК за притежание на културно-исторически ценности и чл. 339 от НК за притежание на незаконно оръжие.
На този етап не е известно откъде са събирани артефактите и каква е стойността им.
Разследването продължава.

/РУМ/