Георги Сапунджиев, който причини смъртта на 4-годишния Паоло в Стара Загора, остава в затвора, реши Пловдивският апелативен съд

Георги Сапунджиев, който причини смъртта на 4-годишния Паоло в Стара Загора, остава в затвора, реши Пловдивският апелативен съд

BOBSTH 16:31:01 12-07-2018
RM1628BO.004
Стара Загора - прокуратура

Георги Сапунджиев, който причини смъртта
на 4-годишния Паоло в Стара Загора, остава
в затвора, реши Пловдивският апелативен съд


Стара Загора, 12 юли /Румяна Лечева, БТА/
Пловдивският апелативен съд отмени условното предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев, постановено от Окръжен съд - Стара Загора. Решението е взето на заседание днес , съобщават от пресцентъра на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Така той ще трябва да изтърпи остатъка от наложеното му наказание, което е шест години лишаване от свобода за това, че на 02.06.2014 г. при управление на МПС е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на малолетния Паоло.
Въззивният съдебен състав прие, че спазването на установения в затвора ред и трудовата ангажираност на осъдения по време на изтърпяване на наложеното му наказание не са достатъчни доказателства за неговото поправяне. За добро поведение на Георги Сапунджиев е бил променен режима на изтърпяване на наказанието от "общ" на "лек".
Отделно от това, за положителните му прояви, осъденият постоянно е бил поощряван с домашен отпуск до две денонощия, от пет денонощия и годишна почивка извън затворническото общежитие от открит тип. В тази връзка апелативните съдии са отбелязали рядко срещаната от затворническата администрация активност - за престоя на Г. С. до момента са издадени 29 заповеди за награждаване с домашен отпуск, който в рамките на по-малко от три години е в общ размер от 102 дни.
В същото време, в материалите към затворническото му досие, съществуват данни, че осъденият продължава да не приема в пълна степен вредите, които е причинил с деянието си и размера на наложеното му наказание. По тази причина е прието, че с поведението си Георги Сапунджиев не е дал предвидените в закона доказателства за своето поправяне, за да ползва изключението и привилегията на условното предсрочно освобождаване. В противен случай приложението на този институт би било единствено средство за корекция размера на наложеното на осъдения наказание, посочват от прокуратурата.
Определението на Апелативния съд е окончателно.


/РУМ/