Ученици от Румъния летуват в базата на Търговище в Балчик

Ученици от Румъния летуват в базата на Търговище в Балчик

BOBSTH 15:26:32 12-07-2018
PP1524BO.010
Търговище - Балчик - Румъния

Ученици от Румъния летуват
в базата на Търговище
в Балчик


Търговище, 12 юли /Боряна Димитрова, БТА/
Ученици от Румъния летуват в базата на побратимения град Търговище в Балчик. Поканата към 17-те деца е отправена от местната администрация, съобщиха от пресслужбата на кмета на Търговище Дарин Димитров.
Децата и младежите са на възраст от 11 до 18 години и са наследници на етнически българи от побратимения град, който също носи името Търговище. Някои от учениците владеят и български език.
Групата от Румъния вече е създала и приятелски контакти с 50 деца с изявени таланти от българския град, които в момента също летуват в Балчик с подкрепата на общината.
Ръководството на побратимения румънски град е заявило готовност да приеме български ученици. Предвижда се през зимния сезон те да почиват в планинската база на румънската община в Карпатите.
За последно подобен ученически обмен се е състоял преди повече от 30 години, спомнят си дългогодишни служители на администрацията в Търговище.
Сегашната инициатива е част от политиката и усилията на общинското ръководство за задълбочаване на контактите и приятелството с побратимените градове, както и партньорството с общностите на българите зад граница.
/ПП/