Кметът на Пловдив даде старт на проект за подобряване на градската среда

Кметът на Пловдив даде старт на проект за подобряване на градската среда

BOBSTH 12:57:01 12-07-2018
MM1254BO.001
Пловдив - община - инфраструктура

Кметът на Пловдив даде старт на проект за подобряване на градската среда


Пловдив, 12 юли /Таня Благова, БТА/
Кметът на Пловдив Иван Тотев даде старт на проект "Подобряване на градската среда в община Пловдив" по ОП "Региони в растеж" на обща стойност 17 милиона лева.
Проектът обхваща огромна част от централната градска част от бул."Княгиня Мария Луиза" до река Марица, и е разделен на три етапа, които се изпълняват от три фирми.
Предвижда се реконструкция на тротоари около площад "Александър Малинов", монтиране на енергоспестяващо улично осветление, озеленяване и благоустрояване на прилежащите зелени площи. Втори изпълнител ще рехабилитира седем улици с прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление в Първа градска част - юг. А трета фирма ще извърши благоустрояване, озеленяване, паркоустройство, изграждане на детски площадки по южния бряг на р.Марица. Както и рехабилитация и реконструкция с въвеждане на енергоспестяващо улично осветление на бул. "Марица -юг" в зоната от бул. "Цар Борис III Обединител" до бул. "Източен".
На места ще бъде премахван калдъръм, който ще се използва за улиците в Стария град, а на негово място ще се поставя паваж. Паважната настилка от бул. "Марица - юг" ще бъде заменена с асфалтова. "Това е една от зоните на града, която силно се нуждаеше от ремонт. С този проект, в тази зона се влагат много средства и се надяваме след приключването му да имаме кардинално различен изглед", каза Иван Тотев. Той изрази надежда дейностите по проекта да приключат до края на септември или началото на октомври, за да може общината да има добри показатели в усвояването на европейски средства.
Кметът каза още, че до края на месеца се предвижда и промяна на организация на движението около ДКЦ 1, поставяне на бариера за влизане в Старинен Пловдив от Понеделник пазара. Решено е още там паркингът да бъде запазен и да има възможност за почасово паркиране. Предвижда се въвеждане на еднопосочно движение за ул."Митрополит Панарет" и да бъде разрешено паркирането и от двете страни на улицата. Важно е да осигурим места за паркиране за туристите, които посещават града, подчерта в заключение кметът Иван Тотев.
/ММ/