В Русенско се въвеждат допълнителни мерки срещу африканската чума

В Русенско се въвеждат допълнителни мерки срещу африканската чума

BOBSTH 12:16:01 12-07-2018
GI1213BO.014
Русе - мерки - африканска чума

В Русенско се въвеждат допълнителни мерки срещу африканската чума


Русе, 12 юли /Мартин Пенев, БТА/
В Русенско се въвеждат допълнителни мерки срещу появата и евентуалното разпространение на африканската чума по свинете у нас. Това бе решено на днешното извънредно заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия, водена от заместник-областния управител Свилен Иванов.
Поводът е влошената епизоотична обстановка в Румъния по отношение на болестта, където към 4 юли тази година са отчетени 232 огнища - основно малки стопанства. Огнище е установено и в района на Констанца - на 65 км от българската граница. Заради болестта в Румъния са унищожени вече 49 000 прасета.
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Русе Георги Дяков съобщи, че ситуацията в северната ни съседка е динамична.
Част от допълнителните мерки, които се предприемат в област Русе, са свързани с извършване на инвентаризация на стопанствата, отглеждащи свине за лични нужди в населените места от региона. Ще се предприеме почистване на терена около пътя между Русе и Мартен и съответно поставянето на контейнери, в които чуждестранните шофьори и пътниците да изхвърлят отпадъците си. Ще се въведе дезинфекция на превозните средства на ГКПП "Дунав мост".
От ОДБХ съобщиха още, че ловци биват обучавани да разпознават признаците на болестта африканска чума. Предстои да бъде разрешен отстрелът на диви свине в определени дни и при определени условия, като целта е да се намали популацията им и съответно рискът от разпространение на заразата.
По време на заседанието стана ясно, че предстои среща и с представители на пристанищните оператори. На нея ще се обсъди въпросът със специалния ред по обезвреждане на хранителни остатъци от пътническите кораби, акостиращи край Русе.
В Русенско - в селата Бръшлен, Голямо Враново и в Николово, се намират едни от най-големите свинекомплекси в България, в които се отглеждат общо около 85 000 животни.

/ГИ/