Близо 7 милиона лева ще бъдат вложени в ремонта на пешеходната зона във Враца

Близо 7 милиона лева ще бъдат вложени в ремонта на пешеходната зона във Враца

BOBSTH 10:58:01 12-07-2018
GI1055BO.008
Враца - пешеходна зона - проект

Близо 7 милиона лева ще бъдат вложени в ремонта на пешеходната зона във Враца


Враца, 12 юли /Ива Спасова, БТА/
Започват строително-ремонтните работи по реконструкцията на централната пешеходна зона във Враца, в които ще бъдат вложени близо 7 милиона лева, съобщи кметът на общината Калин Каменов.
Проектът за обновяването на пешеходната зона в града е част е от Инвестиционната програма на Общината и се финансира по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Изпълнител на строително-ремонтите дейности е консорциум от фирми.
Работата по проекта започва с обновяването на градската градина зад паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца. Предвижда се изграждането на амфитеатър в парка за обществени събития на открито и лятно кино. Ще бъде изградена нови системи за напояване и за осветление, както и обновяване на парковото озеленяване.
В рамките на проекта ще се подмени съществуващият водопровод пред сградата на община Враца и ще се направят сградни отклонения пред читалище "Развитие". Следващ етап от проекта е обновяването на пешеходната зона в следните участъци - площад "Христо Ботев", пространството пред Пощенската палата, както и участъкът от ул. "Кръстьо Българията" до бившето градско кино.
С реконструкцията ще бъде подменена пешеходната настилка, уличното осветление, както и елементи от градската среда. Предвижда се обновяване на зелените площи, като ще се засадят и нови дървесни и декоративни растителни видове. Кметът Калин Каменов заяви, че няма да бъдат премахвани безразборно съществуващите дървета. Преди стартирането на ремонтните дейности е била направена фитосанитарна оценка на дърветата от експерти на Лесотехническия университет, допълни той. Специалистите са установили, че 20 дървета по пешеходната зона са изгнили или са болни. Само тези дървета ще бъдат отрязани, а на тяхно място посадени нови, категоричен бе Каменов. Новите дървесни видове ще са с по-голяма корона, която позволява украсяване през есенно-зимния период, допълни той.
Кметът на Враца посочи, че успоредно с реконструкцията на централната пешеходна зона ще бъде извършен ремонт и на прилежащи улици със силно нарушена настилка. За ремонта им е обявена обществена поръчка на обща стойност 500 хиляди лева. Предвидените средства са за обновяване на 12 улици в града./ГИ/