Отличници сме в Европа по дигитализация на пристанищните услуги, смятат специалисти

Отличници сме в Европа по дигитализация на пристанищните услуги, смятат специалисти

BOBSTH 18:30:31 22-06-2018
GI1828BO.022
Бургас - пристанище - пресконференция

Отличници сме в Европа по дигитализация на пристанищните услуги, смятат специалисти


Бургас, 22 юни /Галя Тенева, БТА/
България е една от водещите държави по дигитализация на пристанищните услуги. Ние дори сме отличници в Европа и след две години ще може да се похвалим и с внедряването на новата електронна платформа PCS. Това заяви генералният директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) Ангел Забуртов по време на представянето на Общата визия на Система за електронен обмен на информация в българските пристанища в Бургас. Системата беше представена пред експерти от държавни институции и представители на морския бизнес. По думите на Забуртов системата е създадена за потребителите и колкото по-активни са те, толкова по-добре ще функционира и тя.
Ръководителят на Управляващия орган на Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" Галина Василева каза, че ДППИ е бенефициент на програмата още от предишния програмен период 2007-2013 година, в рамките на който предприятието реализира много важни проекти, най-значимият от които е "Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове- фаза 3".
Радваме се, че и през настоящия програмен период държавното предприятие продължава да надгражда информационните системи, които изгради през годините, да ги усъвършенства с цел да се предоставя една по-качествена модерна услуга за всички ползватели, добави Василева.
Представителят на компанията изпълнител Стефано Темпорини поясни, че първите PCS системи започват да функционират в края на седемдесетте години. По думите му стъпка по стъпка все повече пристанища въвеждат системата като необходимост, свързана с тяхната конкурентоспособност и във връзка с обмена на електронна информация между бизнеса и държавните институции.
Въвеждането на PCS системата е изцяло фокусирано върху постигането на повишаване на ефективността и конкурентоспособността на транспортния сектор. Внедряването й ще доведе до оптимизация и автоматизация на пристанищните и логистичните процеси чрез еднократно подаване на данни, повишаване на ефективността на координацията между участниците в логистичната верига, повишаване скоростта на работните процеси, прозрачност на информацията и информация в реално време, подобряване на условията на околната среда чрез намаляване на емисиите, проследимост през цялата логистична верига и намаляване на употребата на хартия.
Проектът се финансира със средства на ЕС.

/ГИ/