Предстои създаването на виртуална мрежа за популяризирането на личности, участвали в спасяването на българските евреи преди 75 години

BOBSTH 16:53:01 15-06-2018
RM1651BO.009
Велико Търново - конференция - евреи - резолюция

Предстои създаването на виртуална мрежа за популяризирането на личности, участвали в спасяването на българските евреи преди 75 години


Велико Търново, 15 юни /Марина Петрова, БТА/
Предстои създаването на виртуална мрежа за популяризирането на личности, участвали в спасяването на евреите в България преди 75 години.
Това съобщи на пресконференция във Велико Търново арх. Елко Хазан, изследовател, публицист и един от основните инициатори за организирането на международната научна конференция "Спасяването на българските евреи - събития и личности".
В двудневната конференция бяха представени над 20 доклада, свързани с проблематиката от учени, изследователи и публицисти. Организатори са Историческият факултет на Великотърновския университет, Българо-еврейският научен институт /БЕНИ/, Клубът на приятелите българи и евреи /КПБЕ/, под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов.
Участниците във форума представиха пред журналистите резолюция, в която отбелязват десет важни факта за спасяването на българските евреи през 1943 година.
В документа, който ще бъде разпространен до различни институции се посочва, че спасяването на българските евреи е сложен и дълъг процес, който се е извършил с помощта на тихата дипломация и на внимателно премерените действия, както на спасителите, така и на спасените.
Докладите от международната научна конференция ще бъдат публикувани в списанието на Великотърновския университет "Епохи" и в отделен научен сборник, съобщи доц. Николай Кънев, заместник-декан на историческия факултет.
Той подчерта, че разработките, представени в конференцията са дали отговор на много въпроси, които продължават да се обсъждат в научните среди.
Сред тях е въпросът за спасяването на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия. Според представената документация това са били територии, които са се намирали под върховната юрисдикция на Германия, в които Българската държава е упражнявала гражданска администрация, но под немски контрол.
В конференцията е бил откроен и въпросът с трудовите лагери, които, според историка са били инструмент, който позволява на България да откаже депортацията на българските евреи в Германия.
"Докладите показаха как всички слоеве от обществото са участвали в спасяването на българските евреи - от цар Борис Трети, през правителството, църквата и най-обикновени хора, защото това е бил процес за спасяването на българската нация, а не на нещо отделно", посочи доц. Кънев.
Предстои документите от научния форум да бъдат издадени в книга и за широката общественост, инициативата е на вицепремиера Валери Симеонов, посочи историкът проф. Пламен Павлов от организационния екип на конференцията.

/РУМ/