Национален средновековен събор ще се състои за трети път в Мадара

Национален средновековен събор ще се състои за трети път в Мадара

BOBSTH 06:38:01 15-06-2018
MM1757BO.015 06:38
Мадара - средновековен събор - предстоящо

Национален средновековен събор ще се състои за трети път в Мадара


Шумен, 15 юни /Станимир Савов, БТА/
Трети национален средновековен събор "Магическата Мадара" ще се състои на територията на Националния историко-археологически резерват "Мадара" на 23 и 24 юни, с участието на реконструктори и любители на историята от страната. Това съобщиха от шуменския клон на Национално дружество "Традиция", които организират събора съвместно с Регионалния исторически музей в областния град и Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" - Варна.
Целта на организаторите е участниците и посетителите да се доближат до средновековния начин на живот. На гостите на събора ще бъдат представени бит, облекло, храна, занаяти, ритуали, обичаи, войнско снаряжение и въоръжение, характерни за Средновековието по нашите земи.
Навръх Еньовден, древен празник на лятното слънцестоене, губещ дирите си в предисторически времена, ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди - народни, християнски и езически. Пред скалния релеф ритуално ще бъде поставена шепа пръст от земите на цар Самуил, ритуал иницииран през 2016 г. с поставяне на пръст от старите български земи с посланието "Така както се събира земята ни, така да се съберат и всички българи по света", уточняват организаторите.
Мадара от хилядолетия е сакрално място за обитателите на района, където са се преплитали пътищата на религии, народи и култури. Скалите и водата там са свещени и магически за праисторическите хора, за траки, римляни, езичници, християни и мюсюлмани, отбелязват организаторите.


/ММ/