Криминалисти задържаха мъж, извършвал кражби на пари от жилища в Шумен, след като се представял за полицай

Криминалисти задържаха мъж, извършвал кражби на пари от жилища в Шумен, след като се представял за полицай

BOBSTH 13:03:01 14-06-2018
PP1301BO.006
Шумен - мним полицай - задържан

Криминалисти задържаха мъж, извършвал кражби на пари
от жилища в Шумен, след като
се представял за полицай


Шумен, 14 юни /Станимир Савов, БТА/
Криминалисти установиха и задържаха мъж, който се представял за полицай в Шумен и извършвал кражби на пари от жилища. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.
П.С. /41 г./ с адрес в Каварна бил в Шумен в дните от 1 до 4 юни. Той посещавал жилища на предимно възрастни хора и се представял за полицейски служител. Обяснявал, че проверява дали парите им са прибрани на подходящо място, като идеята му била да ги защити от евентуални посегателства на крадци. Мъжът успявал да разбере къде хората държат спестяванията си и използвал различни трикове да отклони вниманието им, за да отнеме парите. По тази схема са извършени кражби от шест семейства в града.
Образувани са четири досъдебни производства и са заведени две преписки по заявителски материали.
Работата на криминалистите за установяване на извършителя била усложнена от факта, че описанието, което давали за "полицая", било в широк диапазон - от "костюмиран млад мъж" до "мъж с папки на средна възраст, облечен в спортни дрехи". Всички го описвали като комуникативен и даващ вид на загрижен за възрастните хора.
Криминалнопроявеният мъж е бил обявен за издирване. Вчера е принудително доведен в Шумен, след като полицейски служители установили местонахождението му във Варна. Преди се представял като социален работник. Осъждан е. Изтърпял е ефективно наказание "лишаване от свобода".
С постановление на прокурор от Районната прокуратура в Шумен е задържан за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъпленията продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор.
/ПП/