Анестезиолог от Русе е дарила близо 50 пъти кръв за 24 години

Анестезиолог от Русе е дарила близо 50 пъти кръв за 24 години

BOBSTH 12:27:31 14-06-2018
PP1225BO.004
Русе - БЧК - кръводаряване

Анестезиолог от Русе е дарила
близо 50 пъти кръв
за 24 години


Русе, 14 юни /Мартин Пенев, БТА/
Четирима дългогодишни доброволни и безвъзмездни кръводарители бяха наградени днес от БЧК в Русе - по повод на Световния ден на безвъзмездния и доброволен кръводарител.
Един от тях бе анестезиологът д-р Таня Русева, която за 24 години е дарила близо 50 пъти кръв.
"Дарявам кръв два пъти годишно от 1994 г. насам. Правя го най-вече заради мотивацията ми от професионална гледна точка", обяснява д-р Русева.
През 1993 г. била приета да учи медицина, като така осъзнала важността и ролята на кръводаряването - че може да бъде и по този начин полезна. За първи път дарила кръв по време на студентска акция.
"Видях, че не е страшно и че може да се понесе добре от организма. Почувствах се и физически, и емоционално удовлетворена. След това редовно си организирах кръводаряване", разказа д-р Русева.
По повод на проблема с малкия брой безвъзмездни и доброволни кръводарители у нас, тя каза, че хората трябва да проявят малко повече смелост, за да направят тази крачка. Според нея здравият човек трябва да приеме кръводаряването не като заплаха за личното си здраве, а като начин да помогне за здравето на някой друг.
Сред отличените с грамота и специална значка бе и д-р Тодор Граматиков - също анестезиолог. Той обясни, че дарява кръв веднъж годишно вече повече от 10 години, а целта му е да бъде полезен.
Директорът на областната червенокръстка организация Антоанета Ябанозова награди също Виктор Стоянов, който днес е дарил кръв за 45-и път, отличен е и Павле Делипетрев - дарявал над 20 пъти кръв.
В центъра на Русе доброволци на БЧК организираха и информационна кампания под наслов "Помисли за другите. Дари кръв. Сподели живот!".
/ПП/