Авторитетно фестивално жури ще оценява участниците в Националния фестивал "Фолклорна магия" в Банско

Авторитетно фестивално жури ще оценява участниците в Националния фестивал "Фолклорна магия" в Банско

BOBSTH 12:13:01 14-06-2018
RM1211BO.011
Банско - фестивал - жури

Авторитетно фестивално жури ще
оценява участниците в Националния
фестивал "Фолклорна магия" в Банско


Благоевград, 14 юни /Димитър Владов, БТА/
Авторитетно фестивално жури ще оценява участниците в конкурсната програма в първото издание на Национален фестивал за народно творчество "Фолклорна магия". Събитието ще се проведе на 29, 30 юни и 1 юли в Банско, като в него ще участват самодейци от всички фолклорни области в страната, съобщиха от общината. Изпълнителите ще представят българския бит и култура в четири конкурсни категории: пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи.
10-членно компетентно жури ще оценява участниците на двете сцени на събитието, разделени по категории. Председател на фестивалното жури на "Фолклорна магия" в категориите "Нашенски славей" - за вокално изпълнение и "Фолклорни виртуози" - за инструментално изпълнение ще бъде проф. д-р Дора Христова - диригент на вокален ансамбъл "Мистерията на българските гласове". В категориите "Дръж се, земьо" - за танцово изпълнение и "На мегдана" - демонстрация на обичаи и традиции, председател ще бъде Кирил Апостолов - главен хореограф на ансамбъл "Пирин".
Всяка вечер авторитетното жури ще присъжда първа, втора и трета награда във всяка от четирите категории в двете възрастови групи - под и над 16 години.
Крайният срок за записване в конкурсната програма на фестивал "Фолклорна магия" е 17 юни.


/РУМ/