Ученици, полиция и институции от Поповско се обединиха срещу насилието над възрастни хора

Ученици, полиция и институции от Поповско се обединиха срещу насилието над възрастни хора

BOBSTH 10:10:01 14-06-2018
GI1007BO.011
С. Кардам - полиция - превенция

Ученици, полиция и институции от Поповско
се обединиха срещу насилието
над възрастни хора


Попово, 14 юни /Боряна Димитрова, БТА/
Ученици, полиция и институции от Поповско се обединиха срещу насилието над възрастни хора. Организирана е била превантивна среща в село Кардам по повод 15 юни - Ден на ненасилието над възрастни хора, съобщиха от Областната дирекция /ОД/ на МВР в Търговище.
Старши инспектор Станчев, началник на група "Охранителна полиция" в Районното управление в Попово, е разяснил пред пенсионери различните престъпни схеми за телефонни измами, потърпевши от които най-вече са възрастните хора. Основните използвани сценарии са: необходимост от оказване на съдействие на полицейски служители, провеждащи операция по задържане на извършители на измами; спешна нужда от пари за лечение на близък; авансово предплащане на търговска сделка с гарантирана висока печалба и др. Посочено е било, че извършителите на измами са много изобретателни, комбинативни и често в движение променят сценария на използваната от тях престъпна схема.
Дадени са били съвети за това каква трябва да бъде адекватната реакция от тяхна страна, ако получат подобно заблуждаващо телефонно обаждане. Показан е видеоклип с участието на деца, чрез които гражданите са призовани под никакъв предлог да не представят пари и ценности, поискани им в телефонен разговор от непознати и винаги в подобни ситуации да се опитват да запазят спокойствие и да проявяват бдителност.
Служител от група "Криминална полиция" е разяснил други престъпления, извършвани в малките и отдалечени населени места най-често от гастролиращи групи, потърпевши от които отново са предимно хората от третата възраст.
В превантивната среща са участвали ученици и учители от ПГСС "Никола Пушкаров" в Попово, полицейски служители, представители на местната власт, читалищни дейци./ГИ/