Общинският съвет на Добричката община заседава извънредно заради инфлуенцата във ферма

Общинският съвет на Добричката община заседава извънредно  заради инфлуенцата във ферма

BOBSTH 16:45:01 13-06-2018
RM1643BO.024
Добричка община - извънредна сесия - инфлуенца

Общинският съвет на Добричката община заседава извънредно заради инфлуенцата във ферма


Добричка община, 13 юни /Юлияна Христова, БТА/
Общинският съвет на Добричката община заседава извънредно,за да изслуша експерти за опасността от разпространението на инфлуенца, която за втори път бе установена във ферма за патици в село Стефаново.
При първото огнище през октомври 2017 година в стопанството бяха ликвидирани 11 000 птици,а при повторната зараза в края на май 2018 година бяха унищожени 57 000 патици и новоизлюпени птици. Десеткилометровата санитарни зона с ограничителни мерки обхваща десет селища в общината.
Няма случаи на заболял човек от вируса H5N8, какъвто е установен във фермата в Стефаново,но не бъдете безразсъдни,обърна се към кметовете на селата и общинските съветници професор д-р Георги Георгиев от Центъра за оценка на риска по хранителната верига при Министерството на земеделието, храните и горите. По думите му карантинният срок в района е до 26 юни и хората трябва да спазват лични предохранителни мерки. Професор Георгиев коментира, че трябва да има контрол върху скитащите кучета и котки, които могат да бъдат механични - не биологични, преносители на заболяването. Инфлуенцата по птиците е преди всичко чревна инфекция и тръгва от замърсена вода,фуражи, превозни средства, поясни експертът и предупреди хората да бъдат особено бдителни при движението на екарисажни автомобили,на коли,извозващи яйца, готова продукция и други.
Професор Георгиев съобщи, че в Северна Европа е установен вирус H5N6, който ще бъде новата заплаха за птицефермите.В Добричкия регион рисков фактор е и прелетът на дивите птици по Виа Понтика./РУМ/