Строги мерки срещу безотговорни родители ще предложат от РУО-Сливен на национална среща по проблеми на образованието

Строги мерки срещу безотговорни родители ще предложат от РУО-Сливен на национална среща по проблеми на образованието

BOBSTH 16:15:01 13-06-2018
GI1612BO.002
Сливен - РУО - предложения

Строги мерки срещу безотговорни родители
ще предложат от РУО-Сливен на национална
среща по проблеми на образованието


Сливен, 13 юни /Велина Василева, БТА/
Строги мерки срещу безотговорните родители ще предложат от РУО-Сливен на национална среща по проблеми на образованието. Това съобщи пред журналисти началникът на Регионалното управление по образование /РУО/ в Сливен Бисерка Василева.
Срещата ще се състои в столицата на 18 юни и е на тема "Подкрепа за осъществяване на успешни училищни практики при работа с уязвими групи ученици".
В областта има голяма концентрация на ромско население, като децата от тези семейства масово отпадат от училище. По думите на Василева, сред основните причини за това са липсата на мотивация у семейството, ранните бракове, безработицата и др. Всяка година от училище в Сливенско отпадат около две паралелки.
Според специалистите от РУО, техните усилия да задържат децата в училище ще останат напразни без подкрепата на другите институции. Те ще настояват за строги мерки от страна на прокуратурата и Агенцията за закрила на детето. На срещата ще бъдат представени конкретни случаи, свързани с насилие над деца от страна на родители, включително и фрапиращи случаи на изнасилване в семейството. В Сливенска област са най-много децата със специални образователни потребности /СОП/, което в голяма степен се дължи на кръвосмешенията и бракове между близки роднини.

/ГИ/