Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Търговище обхваща 1000 апартамента

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Търговище обхваща 1000 апартамента

BOBSTH 15:32:31 13-06-2018
PP1530BO.002
Търговище - саниране - жилища

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Търговище
обхваща 1000 апартамента


Търговище, 13 юни /Боряна Димитрова, БТА/
Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Търговище обхваща 1000 апартамента. Днес бе отслужен водосвет по повод на приключване на дейностите по санирането на блок на ул. "Георги Бенковски" 7, съобщиха от общинската управа.
Строително-ремонтните дейности по 10 от общо 15 сгради, които програмата обхваща, са завършени. Предстои въвеждане в експлоатация на осем от тях, а два обекта са с вече официално издадено разрешение за ползване. Други три блока пък са в напреднал етап на работа или пред приключване. Има един блок, чийто проект е в процес на одобрение, а друг - на изготвяне, уточняват от администрацията.
"Радостно е, че живеещите в блока са едни от тези, които повярваха в програмата за саниране, и благодарение на нея сега имате едни по-уютни домове. Уверен съм, че с въвеждане на мерките за енергийна ефективност чувствително ще намалеят и разходите за отопление, каквато е и целта на програмата", каза кметът Дарин Димитров.
Над 850 000 лв. са вложени в обновяването на блока, в който има общо 72 апартамента. Ремонтните дейности включват поставяне на топлоизолация на външните стени и покрива на сградата, подмяна на старата с PVC дограма, на хидроизолацията, както и въвеждане на енергоспестяващо осветление в общите части.
В Търговище има 28 сдружения на собственици по националната програма, а от 2016 г. четири сдружения чакат сключване на договор с Българската банка за развитие.
По покана на живеещите в блока на водосвета присъстваха кметът Димитров, областният управител Митко Стайков, зам.-кметът Митко Панайотов и секретарят на общината Христалина Халачева.
/ПП/