Пътуваща изложба на националната библиотека представя в Добрич ценни ръкописи

Пътуваща изложба на националната библиотека представя в Добрич ценни ръкописи

BOBSTH 13:26:31 13-06-2018
MH1324BO.018
Добрич - национална библиотека - пътуваща изложба

Пътуваща изложба на националната библиотека представя в Добрич ценни ръкописи


Добрич, 13 юни /Юлияна Христова, БТА/
Страници от първия Софрониев препис на "История славянобългарска" през 1765 г., от Енинския апостол /Х-ХI век/,Добрейшовото четириевангелие /ХIII в./ и други ценни ръкописи могат да се видят във фотодокументалната изложба "Книги, посоки, публики" на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий", която от днес е подредена в Добрич. Пътуващата експозиция популяризира архивните колекции на най-голямото книжовно хранилище в страната и е създадена по повод 140-годишнината от неговото основаване и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщават от регионалната библиотека "Дора Габе".
От ориенталските сбирки на националната библиотека изложбата представя преписи на творби на ранни арабски и персийски автори. Сред показаните образци на съдебни регистри са и сиджили от шериатските съдилища в Русе, Силистра,Шумен и Добрич, посочват от регионалната библиотека.
Фотодокументалните пана са запечатали и малко известни документи, свързани със завещанието на Васил Априлов и с Габровската гимназия. Изложбата показва един от най-значимите документи за българското образование - завещанието на Евлоги Георгиев, с което дарява средства за построяване и издръжка на висше учебно заведение.
Експозицията ще остане във фоайето на регионалната библиотека до 29 юни.
/МХ/