Майки на деца с увреждания вдигнаха палатков лагер и в Добрич

Майки на деца с увреждания вдигнаха палатков лагер и в Добрич

BOBSTH 11:51:02 06-06-2018
MM1149BO.025
Добрич - палатков лагер - майки

Майки на деца с увреждания вдигнаха палатков лагер и в Добрич


Добрич, 6 юни /Юлияна Христова, БТА/
Майки на деца с увреждания вдигнаха палатков лагер и в Добрич с апела да се промени социалната политика в България.
Аз искам да работя, а не да ме упрекват, че живея на гърба на детето си, каза Стела Илиева, майка на 12-годишно момиче с церебрална парализа. Нека да ми дадат средства за личен асистент и аз сама ще реша дали по цял ден да стоя между четири стени и да плача, или да започна каквато и да е работа, добави Илиева, която е сред инициаторите на протеста.
Майките настояват със Закона за личната помощ да бъдат определяни индивидуалните потребности на всеки човек с увреждания. Хубава количка за дете, сковано от церебрална парализа, струва 5000 лева. Понеже няма откъде да взема толкова пари, купих по-евтина, в резултат на което докарах на моя син и сколиоза, разказа Емилия Петрова. По думите й децата с увреждания след 18-годишна възраст пак остават деца, но с повече потребности, а "тъкмо тогава държавата тотално ги отписва".
В други страни колички, вертикализатори и други помощни средства се отдават под наем и с израстването на детето лесно могат да се сменят, добави Петя Йорданова, чиято дъщеря страда от епилепсия.
Майките настояват държавата да приеме нова концепция за интеграция на хората с увреждания и да бъде въведен електронен регистър на всички с тежки диагнози. Родителите приканват и гражданите в Добрич да подкрепят протеста им като поседят за час-два в палатката пред общината./ММ/