Деца и родители ще шестват с 60-метров национален флаг в Русе за 24 май

Деца и родители ще шестват с 60-метров национален флаг в Русе за 24 май

BOBSTH 15:10:02 18-05-2018
PP1508BO.027
Русе - община - 24 май

Деца и родители ще шестват
с 60-метров национален флаг
в Русе за 24 май


Русе, 18 май /Мартин Пенев, БТА/
С поредица от тържествени събития община Русе ще отбележи 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това съобщиха от местната управа в крайдунавския град.
Началото на програмата ще бъде поставено в късния следобед на 23 май, когато по пешеходната ул. "Александровска" ще премине шествие на деца и родители с 60-метров национален флаг. Инициативата е под наслов "12 просветлени столетия, 12 века българска книжовна светлина".
На следващия ден - 24 май, ще има традиционно празнично шествие на ученици от русенските училища и концерт на деца и състави от Общинския детски център за култура и изкуство в града.
Кулминацията е тържествената церемония-концерт в Доходното здание, на която кметът на Русе Пламен Стоилов и председателят на Общинския съвет чл.-кор. проф. Христо Белоев ще връчат ежегодните награди "Русе" - за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, както и приза "Студент на годината".
За втора поредна година ще бъде връчена и наградата "Млад творец". Тя е учредена в памет на актьорите, дъщеря и баща, Яна и Георги Стефанови и се осигурява от семейство им. Призът се връчва на млади творци в областта на изкуствата и културата на възраст до 30 години от Русе за високи творчески и артистични постижения.
В концерта ще участват състави и групи от Общинския детски център за култура и изкуство, от Общинския младежки дом, различни музикални и танцови формации, ученици от Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов", балетът към Русенската опера и хорът при фолклорния танцов театър "Найден Киров".
/ПП/