Врачани могат да участват в две последователни нощи в музея

Врачани могат да участват в две последователни нощи в музея

BOBSTH 14:36:01 18-05-2018
IS1434BO.012
Враца - музеи - събития

Врачани могат да участват в две последователни нощи в музея


Враца, 18 май /Ива Спасова, БТА/
Врачани могат да участват тази година в различни културни събития, интерактивни игри и демонстрации в две последователни нощи в музея, съобщиха от Регионалния исторически музей /РИМ/.
Програмата, с която РИМ-Враца се присъединява към инициативата Европейска нощ в музея, започва днес от 17 часа, когато в пространството около централната музейна сграда отварят врати творчески работилници. В тях посетителите могат да изработват керамични предмети по древна неолитна технология или на грънчарско колело заедно с майстора-грънчар Куман Жеков, както и на ретро грим. По същото време в етнографския музей ще бъде открита изложба "Сръчните ръце на баба" на ръчно изработени гайтани, кене, шевици от Емилия Пашкулева.
Гостуваща изложба "Златните страници на българската илюстрация - Бешков и учениците му" на Художествена галерия "Илия Бешков" в Плевен се открива от 18 часа в малката зала на музея. По същото време отварят врати музеен щанд и старинно фото "Врачовски" и започват демонстрации на традиционна врачанска кухня. Известният местен хуморист Цветан Дочев, известен повече като Дедо Скръц, ще покаже как се приготвят любими врачански ястия. Пред посетителите ще бъде показана от театър "Темп" артистичната възстановка "Хляб от Бога", съпроводена от автентичното приготвяне на хляб от лимец до древна рецепта.
На 19 май програмата продължава от 18 часа с дефиле на духовия оркестър към читалище "Развитие" и мажоретки из улиците на стара Враца. От 18,20 часа се открива музикалната музейна сцена пред сградата на РИМ. На нея ще се изявяват млади изпълнители клубовете към Младежкия дом и Центъра за личностно развитие. В експозиционните зали на музея ще се проведат две интерактивни игри- "QR приключение" и "Разгадай-намери-събери", в които могат да участват малки и големи. Музейната работилница е с клуб по танци "Харизма тийм". От 20 часа любителите на приключенията могат да чуят разказа на проф. Ангел Кунов за тайнственото езеро Байкал. Програмата на нощите във врачанския музей завършва с театър - моноспектакъла "Едит Пиаф" на Ваня Кожухарова започва в 22 часа.

/ИС/