Добруджанци ще замесят заедно хляб на Празник на насъщния

Добруджанци ще замесят заедно хляб на Празник на насъщния

BOBSTH 13:29:01 18-05-2018
PP1327BO.020
Добрич - Празник на хляба - Българско председателство

Добруджанци ще замесят
заедно хляб
на Празник на насъщния


Добрич, 18 май /Юлияна Христова, БТА/
Добруджанци ще замесят заедно хляб на Празник на насъщния, който е част от културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. За атракциите и инициативите на форума в Добрич утре съобщи заместник-кметът по хуманитарните дейности Емилия Баева.
На фестивала на централния градски площад ще отворят врати интерактивни работилници, които ще проследят пътя на хляба през епохите - от замесването на едронатрошени житни зърна от праисторическия човек до приготвянето през девет сита на обреден кравай за добруджанска сватба през Възраждането, поясни културологът от Регионалния исторически музей Надежда Иванова. Посетителите ще могат да си направят снимка със сърп и стомна, да пробват да подредят антична мозайка с кус-кус и макарони, да изваят от тесто пластична украса за хляб. Художествената галерия ще покаже с интерактивна инсталация платна на класици от колекцията "Златото на Добруджа", събрана от общите художествени изложби "Земята и хората".
На фестивала ще бъде опъната и шарена черга, върху която с колективната енергия на всички ще бъде замесен най-вкусният хляб и всеки ще може да отнесе по къшей у дома си. Ще има изложение на обредни хлябове, а финал на празника ще сложи фолклорният ансамбъл "Добруджа" със спектакъла "Приказка за хляба".
/ПП/