Плевен ще бъде домакин на националния фолклорен фестивал "Любимото ми хорце"

Плевен ще бъде домакин на националния фолклорен фестивал "Любимото ми хорце"

BOBSTH 12:15:31 18-05-2018
MH1213BO.032
Плевен - фестивал - Джейлян Демирев

Плевен ще бъде домакин на националния фолклорен фестивал "Любимото ми хорце"


Плевен, 18 май /Малин Решовски, БТА/
Плевен ще бъде домакин на Четвъртия национален фолклорен фестивал "Любимото ми хорце" на 2 юни. Това съобщи в пресклуба на БТА главният организатор на събитието, хореографът Джейлян Демирев - ръководител на танцов клуб "Северняците" в града.
Двадесет състава от София, Варна, Плевен, Шумен, Разград, Ловеч, Видинско и други райони на страната ще пътуват до летния театър "Кайлъка", за да покажат майсторството си в изпълнението на автентични български хора - тези, които са им най-легнали най-добре на сърцето, каза Демирев. В нашия фестивал няма жури, всеки танцува танците, които най-обича, затова празникът е наистина вълнуващ и хубав, добави той. Програмата ще бъде открита на 2 юни в летен театър "Кайлъка" от клуб "Северняците" в 10.00 часа като ще се представят всички възрастови групи. Най-малкият танцьор е на 6 години, а най-големите са ученици от 12 клас, каза хореографът. Те ще открият с изпълнение на автентично северняшко хоро, което ще бъде показано за първи път на фестивала, уточни той и добави, че този танц не е включен в 65-те народни хора, с които ще поставят рекорда на Гинес на 24 май. След фестивалната програма, всички участници ще се пренесат на площад "Възраждане" в Плевен, където между 13.00 и 13.30 часа ще извият голямото българско хоро, в което ще могат да се включат и гражданите и гостите на Плевен, които не са били участници във фестивала.
Заслужава си любителите на фолклора от страната на 24 май и на 2 юни да гостуват на Плевен, коментира известният плевенски хореограф.
/Видеозапис на пресконференцията на Джейлян Демирев е излъчен в емисия БТА-Live/.
/МХ/