Приказка за България "разказват" в Нощта на музеите в Търговище

Приказка за България "разказват" в Нощта на музеите в Търговище

BOBSTH 10:09:31 18-05-2018
MH1007BO.015
Търговище - Нощ на музеите - прояви

Приказка за България "разказват" в Нощта на музеите в Търговище


Търговище, 18 май /Боряна Димитрова, БТА/
"Заедно да разкажем приказка за България" е озаглавена инициативата по повод Европейската нощ на музеите в Търговище. Културната институция ще отвори врати за посетители в събота вечерта и ще покаже богатството на своя фонд и на гостуващи експозиции, съобщи директорът й Магдалена Жечева.
За всички възрасти - от най-малките до големите ще има демонстрация на различни видове исторически оръжия, бойни техники, умения от бита на старите българи. Проявата е гостуваща и е на Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта "Приказка за България" от Русе.
Пред сградата на Славейковото училище Държавният куклен театър на Търговище ще изнесе Куклен хепънинг. Гостите на музея ще имат възможност да разгледат изложбите: "Стари търговски фамилии от Търговище" дело на Историческия музея в града; " Когато електричеството дойде в Търговище. 90 години от светването на първата крушка в града"; МРК "Хан Крум" - индустриалният първенец на Търговище, която представя дейността на завода през годините, както и изложбата "Луксът на ХIХ век" на музеите в Бургас и Русе.Ще има и изложба с демонстрации на майстори-занаятчии, членове на Занаятчийската камара в Търговище, допълни още Жечева.
В Археологическата експозиция за изкушените от тайните на археологията е подредена изложбата "Могилите на Котела.
За всички прояви и изложби входът е свободен от 18 часа на 19 май до 1 часа на 20 май, уточняват домакините от културната институция.
/МХ/