Регионалният исторически музей в Шумен представя изложбата "Народна астрономия и метеорология"

Регионалният исторически музей в Шумен представя изложбата "Народна астрономия и метеорология"

BOBSTH 15:57:31 17-05-2018
PP1555BO.028
Шумен - музей - изложба

Регионалният исторически музей в Шумен
представя изложбата
"Народна астрономия и метеорология"


Шумен, 17 май /Станимир Савов, БТА/
С интерактивната изложба "Народна астрономия и метеорология" се поставя началото на програмата на Регионалния исторически музей в Шумен за Международния ден на музеите и за Европейската нощ на музеите, съобщават от културната институция в областния град.
Новата изложба, с експонати на Регионалния етнографски музей в Пловдив, илюстрира народните представи за звездното небе, слънцето, луната, звездите и кометите, за различни метеорологични явления - дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и др.
Народната астрономия включва вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията, откриване на космически цикли, имащи въздействие върху растежа и живота на Земята, както и предсказания за времето, чрез наблюдения на растения, животни или природните явления, отбелязват от културната институция.
От там уточняват, че Етнографският музей в Пловдив съхранява народната материална култура, но също така пази народните традиции, вярвания и обичаи, които представя в Шумен по актуален и интерактивен начин.
Изложбата може да бъде разгледана в Регионалния исторически музей в Шумен до 15 юли.

/ПП/