В Плевен се състоя кръгла маса за оперната прима Гена Димитрова

В Плевен се състоя кръгла маса за оперната прима Гена Димитрова

BOBSTH 15:51:31 17-05-2018
PP1549BO.027
Плевен - Гена Димитрова - кръгла маса

В Плевен се състоя кръгла маса
за оперната прима
Гена Димитрова


Плевен, 17 май /Малин Решовски, БТА/
В Плевен се състоя кръгла маса "Гена Димитрова - световен триумф на един изключителен глас и житейски урок по благородство". Инициативата бе на областния управител Мирослав Петров, съобщиха от областната администрация.
Гост на форума бе дъщерята на Гена Димитрова, Милена Стойкова. Събитието събра културната и образователната общественост, ученици и студенти.
Десислава Близнашка - уредник в Регионалния исторически музей, представи медийния образ на световноизвестната оперна артистка чрез публикации в български и международни печатни издания. Тя е родена в плевенското село Беглеж, а в специална зала в Историческия музей има впечатляващ разказ за живота и творчеството й. Присъстващите станаха свидетели и на уникален "суров" запис на Гена Димитрова с нейно изказване по повод на многократно погрешно цитирани в медиите думи на маестро Караян за нея и за нейния божествен глас.
На кръглата маса бяха поставени въпроси за педагогическата дейност на Гена Димитрова, за майсторските класове и подкрепата й към младите изпълнители. Акцент в програмата бе изказването на Милена Стойкова - лични спомени за оперната звезда "далеч от прожекторите и блясъка на славата".
Тази вечер от 17.00 ч. в зала "Плевен" на областната администрация е организирана безплатна прожекция на филма-портрет "С обич за Гена".

/ПП/