Врачани честваха 170 години от освещаването на най-старата църква в града

Врачани честваха 170 години от освещаването на най-старата църква в града

BOBSTH 14:59:01 17-05-2018
IS1457BO.012
Враца - църква - годишнина - честване

Врачани честваха 170 години от освещаването на най-старата църква в града


Враца, 17 май /Ива Спасова, БТА/
Стотици врачани се стекоха днес на храмовия празник на църквата "Свето Възнесение Господне", за да честват 170 години от освещаването й.
През всичките години от освещаването си храмът стои непоклатим, отворил своите двери, за да приютява всички тези, които търсят Бога, отбеляза в пастирското си слово за празника Възнесение Господне Врачанският митрополит Григорий. Той допълни, че 170 години Възнесенският храм във Враца не е преставал да пръска духовна светлина, да бъде фар, който да насочва много човешки души към надежда и спасение.
Тържественото честване започна със света литургия, оглавена от Врачанския митрополит Григорий, в която участваха и гостуващите за празника Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Неврокопският митрополит Серафим, както и ректорът на Софийската семинария архимандрит Пахомий, свещеници от Врачанска и Софийска епархии. Митрополит Серафим донесе вчера годишнината на най-старата църква във Враца частица от мощите Свети Георги Победоносец и икона на светеца, които се съхраняват в Хаджидимовския манастир.
Отбелязването на годишнината продължи с водосвет за здраве и благополучие, а след това бе осветен и курбан за жителите на Враца. Миряните имаха възможност и да се поклонят пред мощите на Свети Георги Победоносец и да получат архиерейска благословия. На тържественото честване присъстваха кметът на община Враца Калин Каменов, областният управител Малина Николова и председателят на Общинския съвет Румен Антов.
Честването ще завършат с концерт на църковния хор към храм "Света Параскева" в София, дамски хор към храм "Свето Възнесение", Средношколския хор към СУ "Отец Паисий" във Враца и мъжкия хор за византийско пеене "Св. Наум Охридски". Концертът започва от 18 часа в Регионалния исторически музей.
Църквата "Св. Възнесение" е осветена през 1848 година. Построена е с даренията на видни врачански фамилии и на местните занаятчийски еснафи. Десетилетия тя е сред най-големите църковни сгради в българските земи. В художественото оформление на храма си дават среща най-известните възрожденски школи - Дебърската, Самоковската и Тревненската. Днес църквата, макар и действаща, е сред паметниците на културата на Етнографско-възрожденския комплекс "Св. Софроний Врачански" във Враца. В нея се намира и постоянната експозиция "Старобъргарски икони от Врачанския край. XVII-XIX век".

/ИС/