Великотърновският музей представи в Букурещ изложба с фотоси от Руско-турската война

Великотърновският музей представи в Букурещ изложба с фотоси от Руско-турската война

BOBSTH 14:30:01 17-05-2018
PP1428BO.019
Велико Търново - Букурещ - музей

Великотърновският музей представи
в Букурещ изложба с фотоси
от Руско-турската война


Велико Търново, 17 май /Марина Петрова, БТА/
Великотърновският музей представи в Букурещ изложба с фотоси от Руско-турската война, съобщиха от пресцентъра на музея. Експозицията "България и Румъния пред прага на Новото време. Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война" е част от седмицата на славянската култура, организирана от Факултета по чужди езици и литература в Букурещкия университет.
Експозицията е посветена на 140 години от края на Руско-турската освободителна война и подписването на Санстефанския мирен договор и съдържа 59 изображения. Представени са гравюри, публикувани от френското издание "L'Univers illustre" по време на войната. Част от тях са слабо познати в обществото - както в България, така и в Румъния, и са предоставени за разпространение от българското Национално движение "Русофили".
В изложбата са използвани и копия на снимки, направени от военните фотографи и кореспонденти Александър Иванов и Франц Душек, предоставени от Иво Хаджимишев и съхранявани във фонда на Историческия музей във Велико Търново. Акцентите в изложбата са посветени на посещението на ген. Радецки, княз Николай Николаевич и руски войски във Велико Търново през 1877 година.
Във фокуса попадат щаб-квартирата на руския император в с. Горна Студена, военният щаб на румънския крал Карол I, позициите на руската артилерия при Корабия, български доброволци, участвали в сраженията, освобождението на българските градове, парадът на победата на руските войски, проведен в Букурещ след края на войната.
Автори на изложбата са доц. Светла Атанасова, Наталия Борисова и Емил Врежаков.
/ПП/