Държавата ще направи всичко възможно, за да подпомогне най-засегнатите социално слаби семейства, заяви вътрешният министър

Държавата ще направи всичко възможно, за да подпомогне най-засегнатите социално слаби семейства, заяви вътрешният министър

BOBSTH 18:16:01 16-05-2018
GI1814BO.019
Плевен - Валентин Радев - посещение

Държавата ще направи всичко възможно, за да подпомогне най-засегнатите социално слаби семейства, заяви вътрешният министър


с.Гривица, Плевенско, 16 май /Малин Решовски, БТА/
Държавата ще направи всичко възможно, за да подпомогне най-засегнатите социално слаби семейства. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев при посещението си на най-тежко засегнатия квартал в плевенското село Гривица от бурята снощи.
Министърът уточни, че подкрепата ще бъде оказана след като се извърши оглед от специалисти на място и се опишат нанесените щети, както и след проверка за наличието на застраховки, и след прецизна оценка на Междуведомствената комисията за възстановяване и подпомагане към МС. Той припомни, че комисията разполага с определен годишен бюджет и има определен лимит. Това, което виждаме на място е впечатляващо, навсякъде са организирани хората, които работят и помагат, заедно да отстранят поне първите последствия от нанесените щети, допълни вътрешният министър. По думите му на място ще останат и полицейски дежурни екипи, които ще продължат да охраняват пострадалите от бурята къщи в селото.
Преди това министър Радев посети Плевен и има среща в общината с областният управител Мирослав Петров, директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, и директорът на ОДМВР старши комисар Красимир Начев.
Министърът отбеляза, че благодарение на редовната санитарна сеч, няма трагични последици и няма засегнат човешки живот. Свидетели сме, че провеждането на планирана профилактика е предотвратило по-сериозни щети, каза Радев и добави, че се надява ситуацията да е практичен пример за кметове, които не са отделили средства за такива дейности, да са мотивирани да го направят.
Министърът посочи, че според него хората трябва да са още по-грижливи към собствеността си и да отделят средства и за застраховки, а тези, които са държавни и общинска собственост, там отговорността е на държавата. Ще запозная министър-председателя с обстановката и какво конкретно е състоянието и на частния и на сградния фонд, който е общинска и държавна собственост, допълни вътрешният министър.
"На 245 сигнала са реагирали колегите ни в Плевен. Благодаря на полицейските служители за добрата организация, в резултат на която не е допуснато нито едно посегателство върху имот", заяви директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов.
/ГИ/