Близо 300 пациенти са изследвани безплатно за диабет с подкрепата на Лайънс клубовете в Пазарджик

Близо 300 пациенти са изследвани безплатно за диабет с подкрепата на Лайънс клубовете в Пазарджик

BOBSTH 17:15:31 16-05-2018
PP1713BO.033
Пазарджик - диабет - инициатива

Близо 300 пациенти са изследвани безплатно
за диабет с подкрепата на Лайънс клубовете
в Пазарджик


Пазарджик, 16 май /Николета Манджукова, БТА/
Близо 300 пациенти са изследвани безплатно за диабет с подкрепата на двата Лайънс клуба в Пазарджик, съобщи в пресклуба на БТА Георги Стоянов - президент на мъжкия клуб в града.
Организациите са платили изследването за гликиран хемоглобин, което не се поема от Здравната каса. Стойността му е 12 лева, но малко хора знаят, че то е много важно, защото позволява да се проверят стойностите на кръвната захар три месеца назад, обясни Стоянов. Той добави, че пациентите са избрани на случаен принцип и са били посочени от личните лекари в града.
Президентът на дамския "Лайънс клуб-Тракия" в Пазарджик Богдана Гечева от своя страна уточни, че целта на благотворителната инициатива е да се помогне на тези, които все още не знаят, че са застрашени, или не могат да си позволят да платят.
Резултатите от изследванията обобщи д-р Димитрийка Радкова, водещ ендокринолог в една от пазарджишките многопрофилни болници. По думите й близо 25 процента от пациентите са показали отклонения от нормалните стойности на кръвната захар и са предприети незабавни мерки за лечението им. Почти половината потенциални диабетици не знаят, че са застрашени, и отиват на лекар едва когато болестта се влоши, каза още д-р Радкова. Тя призова хората да се изследват и увери, че в България лекарите разполагат със всички модерни способи за лечение на диабета.
/ПП/