Фондът на общинския музей на бойната слава в Ямбол се обогати с нови експонати

Фондът на общинския музей на бойната слава в Ямбол се обогати с нови експонати

BOBSTH 17:04:01 16-05-2018
PP1702BO.032
Ямбол - военен музей - нови експонати

Фондът на общинския музей на бойната слава
в Ямбол се обогати
с нови експонати


Ямбол, 16 май /Владимир Шишков, БТА/
Фондът на единствения в страната общински музей на бойната слава в Ямбол се обогати с нови експонати - тежко и леко въоръжение на Българската армия, съобщи директорът на музея подполковник Милчо Начев.
Сред тежките оръжия е 100-милиметрово противотанково оръдие "Рапира" и голямокалибрена картечница "Дектерьов-Шпагин-Калашников", които са били на въоръжение през 60-те години на миналия век. Във фонда на музея са постъпили различни образци стрелкови оръжия като пушки "Манлихер", с които е била оборудвана нашата армия през 1904 г., пушка "Маузер" и други по-нови модели леко въоръжение.
Продължава кампанията за набиране на снимки, документи, стари оръжия и предмети от бита на военнослужещи от Ямболския регион.
Музеят на бойната слава в Ямбол бе открит през 2013 година. Той е разположен на повече от 80 декара в района на бившите пионерни казарми. Сред най-ценните експонати са наскоро реставрирани танкове, самолети и въртолети, бронирани машини, самоходни оръдия, гаубици, минохвъргачки и зенитни картечници, които са били на въоръжение в Българската армия преди и след Втората световна война.
/ПП/