Ученици от Разлог се включиха в празника на слънчевата енергия

Ученици от Разлог се включиха в празника на слънчевата енергия

BOBSTH 16:53:01 16-05-2018
MH1651BO.042
Разлог - ученици - празник на слънчевата енергия

Ученици от Разлог
се включиха
в празника на слънчевата енергия


Благоевград, 16 май /Димитър Владов, БТА/
Над 150 ученици в Разлог работиха със соларни модули за производство на ток, затопляне на вода и отопление на оранжерия. Това стана по време на празника на слънчевата енергия, който бе организиран от община Разлог съвместно с Основно училище "Св. Паисий Хилендарски" в село Баня, съобщиха от общинския пресцентър.
Ученици от шест училища в Разлог и селата Баня и Бачево работиха с 4 соларни модула, като в реално време проследиха как се произвежда електрическа енергия на два от тях. Те имаха възможността да наблюдават как благодарение на слънчевата енергия се затопля вода и се отоплява оранжерия.
Учениците придобиха нови знания и умения за използването на соларните технологии в реалния живот, както и за важността на използването на възобновяемите енергийни източници.
Проведеното събитие е по проект "Изпълнение на образователни методи - "Направи и научи" при обучението за оползотворяване на слънчевата енергия в основните училища", финансиран по програма "Еразъм +" на Европейския съюз. Партньори по проекта са Основно училище "Св. Паисий Хилендарски" от Разлог и Основно училище "Мирче Ацев" от община Гьорче Петров, Република Македония.
/МХ/