Паметникът на Бузлуджа отвори врати за журналисти

Паметникът на Бузлуджа отвори врати за журналисти

BOBSTH 16:34:31 16-05-2018
MH1632BO.040
Стара Загора - Бузлуджа - паметник

Паметникът на Бузлуджа отвори врати за журналисти


Стара Загора, 16 май /Румяна Лечева, БТА/
Паметникът на Бузлуджа днес отвори врати за журналисти. Вратата на мемориала отключи областният управител на Стара Загора Гергана Микова. "Спазих своето обещание пред журналисти да отворим сградата, макар и съвсем за кратко. Целта е да се "запечата" в кадри и снимки моментното й състояние. Очакваме през септември специалисти от "Европа ностра" да дойдат и да обследват паметника, но още преди тях имаме намерение да потърсим и други начини да се направи техническа експертиза за състоянието й ", обяви Гергана Микова. Тя информира, че е изпратила писмо до ръководството на УАСГ, София, с молба за съдействие. "Смятаме, че е възможно завършващи архитектура студенти да изготвят дипломните си работи, обследвайки конструкцията на паметника и това няма да коства никакви средства. Такава практика има в редица европейски страни. Заявен интерес за извършване на технически проучвания на монумента има и от страна на частни лица", обясни Гергана Микова.
По думите и интересът от наши и чуждестранни гости към Бузлуджа продължава да е голям. Стотици хора продължават ежедневно да посещават паметника." Не е тайна за никого, че преди да сложим полицейска охрана, нерегламентираното проникване вътре беше постоянно, а мнозина си плащаха за това. Смятам, че ако се осигури безопасен достъп до част от сградата, монументът може да се превърне в туристическа атракция, която ще носи добри приходи на държавата", заяви областният управител.
Монументът на връх Бузлуджа е открит през 1981 г. След 1989 г. той бе оставен на произвола на съдбата и започна да се руши. От съображения за сигурност преди близо 10 години входовете му бяха затворени, а влизането беше забранено. В момента забраната продължава да е в сила, а от скоро Бузлуджа се охранява денонощно от полиция.
/МХ/