С пътешествие във времето музеят в Исперих ще посрещне нощните си посетители

С пътешествие във времето музеят в Исперих ще посрещне нощните си посетители

BOBSTH 16:14:31 16-05-2018
PP1612BO.026
Исперих - Нощ на музеите

С пътешествие във времето музеят в Исперих
ще посрещне нощните си
посетители


Исперих, 16 май /Садет Кърова, БТА/
С пътешествие във времето Историческият музей в Исперих ще посрещне посетителите си в Нощта на музеите на 18 май. Вратите на Етнографската къща и Музейната експозиция ще бъдат отворени до полунощ, а входът за посещения ще бъде безплатен през целия ден, съобщи Мария Николаева от културната институция. Тя посочи, че предвидените прояви в двата музейни обекта ще преминат под мотото "Назад във времето - праистория".
Гостите, избрали да се потопят в миналото в сградата на Етнографската къща, ще научат всичко за праисторическия хляб - лимеца, и дори ще имат възможността да дегустират хляб, приготвен по рецепта отпреди 8000 години. Посетителите ще могат да разгледат и гостуващата изложба "Петър Матеев - 1850-1943", с документи, снимки и вещи от живота на дипломата, общественик и дарител, оставил първата българска следа в световната археология.
От 18.00 ч. в Музейната експозиция ще бъде открита още една изложба - "Зората на цивилизацията - поглед към праисторията в община Исперих" на Историческия музей в града. Ще бъде представена и лектория с презентация за праисторическия период в България. В специални кътове за забавления в музейния обект малки и големи ще научат всичко за мамутите, ще чуят праисторическа "музика", създадена с инструменти, изработени от кости на мамут, ще имат възможност да изработят пластики от глина или да нарисуват "праисторическа" рисунка с въглен върху камък, както и да се докоснат до праисторически артефакти. Гостите ще се потопят и в необикновено праисторическо пътешествие с прожекции на филми на тема "Праистория".
Част от програмата на Нощта на музеите в Етнографската къща и Музейната експозиция в Исперих е и образователната игра "Предметите говорят", в която посетителите ще търсят експонати с помощта на предварително изготвени полеви картони.
/ПП/