Изложба на малка пластика в Добрич се "оглежда" в академично проучване за праисторически образци в изкуството

Изложба на малка пластика в Добрич се "оглежда" в академично проучване за праисторически образци в изкуството

BOBSTH 15:41:01 16-05-2018
PP1539BO.022
Добрич - галерия - праисторическа пластика

Изложба на малка пластика в Добрич се "оглежда" в академично проучване за праисторически
образци в изкуството


Добрич, 16 май /Юлияна Христова, БТА/
Изложба на малка пластика, която художествената галерия в Добрич ще открие за Международния ден на музеите, се "оглежда" в академично проучване за праисторически образци в изкуството.
Експозицията "Иванка Сокерова /1926-1993 г./ - живот в тишина" и книгата на Дона Стоянова "Праисторическа антропоморфна пластика. Проекции в българската скулптура" ще бъдат представени заедно на музейния празник, съобщават от галерията.
"Художниците примитивисти възприемат наследството от далечни времена като своеобразен портал към духовното. За тях примитивите идват да припомнят истинския смисъл на думите съзидание, жизненост, изкуство - думи, които губят своето значение, превръщайки се просто в лозунги на епохата. Затова завръщането към примитивите е завръщане към изворите на творчеството", отбелязва авторката на книгата, преподавател по "Примитивизъм и изкуството на ХХ век" в Националната художествена академия, която причислява към тенденцията и Иванка Сокерова.
Колекцията от пластики, релефи, колажи на художничката, чието творчество е малко познато, са дарени на художествената галерия от изкуствоведа Димитър Грозданов, посочват от културния институт. Сокерова, която е била с парализирана дясна ръка, завършва скулптура в Художествената академия по постановление за даровити младежи, а дипломната й работа "Балерина" печели отличие на младежки конкурс във Варшава. Художничката трансформира и осъвременява принципи от египетския релеф, а творбите й се родеят с келтската идолна пластика, открита по нашите земи. Сокерова създава стил, който се превръща в нейна запазена марка - в оцветени релефи опоетизира сюжети от митологията и природата, коментират от художествената галерия.
/ПП/