Младежи с интелектуални затруднения в Добрич отгледаха първите цветя в "Чудната градина"

Младежи с интелектуални затруднения в Добрич отгледаха първите цветя в "Чудната градина"

BOBSTH 12:16:02 06-05-2018
PP1214BO.009
Добрич - "Чудната градина" - младежи с увреждания

Младежи с интелектуални затруднения в Добрич
отгледаха първите цветя
в "Чудната градина"


Добрич, 6 май /Юлияна Христова, БТА/
Младежи с интелектуални затруднения отгледаха за Гергьовден първите цветя в "Чудната градина". Новото социално предприятие, създадено по проект на фондация "Свети Николай Чудотворец" в Добрич, се представя на празничния фермерски пазар.
Разсадът за 9 вида летни цветя е отгледан на покривите и терасите на центровете за хора с увреждания, но очакваме общината да ни предостави терен от 3.5 декара, където през септември ще изградим целогодишна оранжерия, разказа на БТА председателят на фондацията Мария Методиева. По думите й в "Чудната градина" ще се отглеждат и зеленчуци и подправки. Социалният проект ще насърчи 14 момичета, които живеят в защитени жилища, и 15 младежи от Дневния център за хора с увреждания да се трудят и да открият нов смисъл във всекидневието.
Фондацията "Свети Николай Чудотворец" е на родители, които имат деца с увреждания. Мария Методиева казва, че майките и бащите са най-мотивирани да осигурят заетост на младежите с интелектуални затруднения, които са сегрегирани на пазара на труда. Средствата за проекта са набрани на благотворителни балове, от театралния спектакъл "Джанки в Манхатън" по творба на добричкия лекар Хасан Ефраимов, подкрепа е дала и Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения.
/ПП/