Нов сборник представя историята на Варна чрез материали от бележити българи

Нов сборник представя историята на Варна чрез материали от бележити българи

BOBSTH 11:59:31 23-04-2018
RM1158BO.015
Варна - библиотека - сборник

Нов сборник представя историята на Варна чрез материали от бележити българи


Варна, 23 април /Мила Едрева, БТА/
Новият сборник "Споменът през поколенията и времето. Материали за историята на град Варна", издание на Регионалната библиотека в крайморския град, бе представен днес официално в културната институция. Книгата представя паметта на селището от Античността до малко след Освобождението. Включените материали са писани от четирима бележити българи, чийто живот е свързан с Варна - Карел Шкорпил, Иван Церов, архимандрит Инокентий и Кръстьо Мирски. Към тях има много илюстрации и информация както за авторите, така и за тези, за които са писали, тъй като много от тези хора са познати днес като имена на улици и булеварди, но варненци не знаят делата им, посочи единият от съставителите на сборника Кристиана Димчева.
Материалите на четиримата бележити българи са писани в края на 20-те, началото на 30-те години на миналия век. Благодарение на тях днешните варненци могат да се запознаят с много интересни моменти от историята на града и да научат подробности както за древността, така и за създаването на първите български община, църква и училище.
Представянето на новия сборник бе част от Маратона на четящите хора, който се провежда за 16-а година във Варна. В настоящото издание участват и много детски градини, училища и читалища от областта. Общият брой на местата, където хората дискутират любимите си книги, достига 80.

/РУМ/