Журито на литературните дни "Южна пролет" в Хасково се срещна с дебютантите в конкурса

BOBSTH 12:18:02 19-04-2018
GI1216BO.008
Хасково - Южна пролет - жури

Журито на литературните дни "Южна пролет"
в Хасково се срещна с дебютантите
в конкурса


Хасково, 19 април /Николай Грудев, БТА/
Петчленното жури на 46-то издание на литературните дни "Южна пролет" в Хасково се срещна с участващите в конкурса дебютанти. Така, по думите на оценяващите, младите автори застанаха очи в очи със своите първи критици.
Пишещият у нас загуби възможността да се изхранва от този вид труд, но от друга страна българският писател получи възможността да избира, което е силен духовен старт, каза председателят на журито доц. д. н. Ивайло Христов.
По неговите думи литературата няма да изчезне въпреки опитите тя да бъде маргинализирана. В същото време чрез нови платформи се създават нови възможности за четене, популяризиране, разпространение и реализация на творческия потенциал, добави Христов. Той предупреди, че четящите хора стават все по-малко, и че светът на образите измества света на словото.
Членът на журито Теодора Димова оцени като негативна тенденцията възрастта на авторите да пада и написаното да става веднага и публикувано. Друга тревожен симптом било повлияването на творците от жанровете "хорър" и "фентъзи".
Поетът Бойко Ламбовски, който също е сред оценяващите каза, че лауреатите на конкурса вече били ясни. Те са много достойни, но има достойни и талантливи книги, които няма да получат награди, добави той.
Днешната програма на "Южна пролет" започна с представянето на автора на детска литература Мая Бочева. По-късно участниците в конкурса ще имат дискусия със средношколци от Хасково. Предстояща днес е и срещата с македонската писателка Ягода Михайловска - Георгиева, която има две издадени книги на български език. Романът "Камбаната" от Недялко Славов ще бъде презентиран в местния театър. Също там ще се състои и юбилейната вечер на писателя Петър Ангелов.

/ГИ/