Най-младите участници на 46-те литературни дни "Южна пролет в Хасково са 15-годишни

Най-младите участници на 46-те литературни дни "Южна пролет в Хасково са 15-годишни

BOBSTH 12:15:01 17-04-2018
RM1213BO.007
Хасково - Южна пролет - конкурс

Най-младите участници на 46-те литературни дни "Южна пролет в Хасково са 15-годишни


Хасково, 17 април /Николай Грудев, БТА/
Най-младите участници в тазгодишното 46-то издание на литературните дни "Южна пролет" в Хасково са 15-годишни. Това са Татяна Иванова от Добрич и Александър Габровски от Варна, съобщи на пресконференция експертът в отдел "Култура" на общината Венета Въжарска. И двамата млади таланти се представят с поезия.
Общо 43 произведения с 44 автора ще са в надпревара в започващия от утре до петък конкурс за дебютни поезия, проза, детска литература и драматургия. Тази година няма представени автори в жанровете "литературна критика" и "киносценарий". 5-членно жури с председател доц. д. н. Ивайло Христов ще оценява творбите.
В организираните от общината литературни дни ще бъдат раздадени бронзови пегаси на победителите в отделните жанрове, както и премии от по 1000 лева. Втората награда е за цялостно творчество на името на книгоиздателя Александър Паскалев /1879 - 1946 г./. Тя е с парично изражение от 2000 лева.
Регионалната библиотека "Христо Смирненски" традиционно издава библиографски справочник на конкурса. Според директора на просветния институт Кирилка Страшникова палитрата на участващите тази година е много пъстра - 3-ма са ученици, 6-ма са студенти, а 4 са завършили образованието си в чужбина. Най-много са журналистите - 4, следват ги философи и юристи с по трима представители.
Има и чуждестранен автор - италианеца Енио Коласате. Той и съпругата му Анна Коласате са съавтори на детската книга "Шепа случки за доброто", която излиза в два двуезични варианта - на български и италиански и на български и английски езици, бе посочено още на официалната пресконференция.
Много и разнообразни са съпътстващите дните събития. Организиран е книжен базар, на който творби ще излагат 15 издателства. Отделен щанд ще има и за дебютните книги на участниците. Двама детски автори ще презентират свои произведения. Среща ще има и с творчеството на македонската писателка Ягода Михайловска - Георгиева, която има два романа на български език.
Предвидена е среща на дебютантите със средношколци. В "Литературна занаятчийница и крими лаборатория" авторите Тео Буковски и Боряна Дукова ще разясняват на участници и ученици от местни училища как се пише крими роман. Изложбата "ALTEREGO" ще бъде открита утре в галерия "Форум" преди тържественото запалване на огъня на дните в 18 часа.


/РУМ/