Изложба във Варна среща търсенията на проф.Андрей Даниел и неговите ученици

Изложба във Варна среща търсенията на проф.Андрей Даниел и неговите ученици

BOBSTH 12:05:31 17-04-2018
RM1203BO.006
Варна - изложба

Изложба във Варна среща търсенията на проф.Андрей Даниел и неговите ученици


Варна, 17 април /Мила Едрева, БТА/
Нова изложба в Градската художествена галерия във Варна представя пред широката публика работата на проф.Андрей Даниел и неговите ученици през последните 20-25 години. Експозицията е част от мащабен проект на фондация "Въпреки". Представителят на организацията Стефан Джамбазов поясни, че след крайморския град предстои откриването на още една голяма експозиция на 10 май в София. Тя ще "срещне" проф.Николай Майсторов с неговите възпитаници.
В изложбата вложихме надежда да покажем какво се е случило в нашата област през последните 20-25 години, посочи проф.Даниел. По думите му експозицията е многолика и показва как младите хора търсят и намират своя път. Което пък доказва, че не съм бил деспот като преподавател, с усмивка допълни творецът.
Изкуствоведът проф.Чавдар Попов сподели, че подобна изложба в такъв мащаб се прави за пръв път у нас. По думите му публиката може да види чрез творчеството на проф.Даниел и неговите български и чуждестранни ученици сложното битие на родната живопис през последните години, както и търсенията на творците.
Проектът, който среща преподаватели и ученици, се реализира с финансовата подкрепа на министерството на културата и Столична община в партньорство с Националната галерия и други частни културни институции. Той е включен в календара на културните събития на българското председателство./РУМ/