Елка Петкова от Северняшкия ансамбъл носи през годините автентичната гласова традиция в плевенско

Елка Петкова от Северняшкия ансамбъл носи през годините автентичната гласова традиция в плевенско

BOBSTH 12:03:31 17-04-2018
GI1202BO.024
Плевен - Елка Петкова - концерт

Елка Петкова от Северняшкия ансамбъл
носи през годините автентичната гласова
традиция в плевенско


Плевен, 17 април /Малин Решовски, БТА/
Народната певица Елка Петкова - дългогодишна солистка на Северняшкия ансамбъл "Иван Вълев", носи през годините автентичната гласова традиция на пеене в Плевенския край. Това заяви за БТА Димитрина Радулова, която е била дългогодишен фолклорист на Северняшкия ансамбъл.
Утре вечер в Плевен е юбилейният концерт на Елка Петкова, наречен "Моята песен". Радулова припомни, че в репертоара си певицата има песни, които изпълнява по най-стария начин на пеене в Плевенско. Впечатляващи са "Вила се е лоза винена" от цикъла "Трифон Зарезан" и "Ей, че е, мамо, Великден, Великден Гергьовден". Това е песенно богатство, представено по един от най-старите варианти на автентично пеене и мелодика в Плевен, пренесени във времето от Елка Петкова, е убедена фолклористката.
Маестро Иван Вълев преди години заяви, че гласът й най-много приляга на неговата песен "Тъкала си, момина мале", където тя е солист, допълни Радулова и припомни годините, когато народната певица в образователни концерти е предизвиквала скандиране сред учениците с изпълнението на жетварската песен "Като ме чуеш, мамо".
Елка Петкова утре ще изпее част от най-хубавите си песни с хора на Северняшкия ансамбъл. Юбилейният й концерт е от 19.00 часа в зала "Катя Попова" при свободен вход.

/ГИ/