В Плевен се състоя премиерата на първата читалищна балетна школа

В Плевен се състоя премиерата на първата читалищна балетна школа

BOBSTH 10:46:01 17-04-2018
GI1044BO.018
Плевен - балет - премиера

В Плевен се състоя премиерата
на първата читалищна
балетна школа


Плевен, 17 април /Малин Решовски, БТА/
В Плевен се състоя с успех премиерата на балета "Ледената кралица" - продукция на първата в България читалищна балетна школа, създадена в читалище "Съгласие 1869" в Плевен преди 64 години. Това съобщи за БТА ръководителят й Маня Николова.
Тя допълни, че "Ледената кралица" е красива приказка, която предразполага към създаване на много любопитни балетни персонажи.
Тридесет деца от 4-ти до 12-ти клас са ангажирани в
представлението, в което участват и ученици от Националното училище по изкуствата - едно традиционно сътрудничество, отбеляза Николова. Тя подчерта, че като постановчик е използвала различни танцувални техники, за да бъде спектакълът по-достъпен за публиката, за която е предназначен - деца от 1-ви до 4-ти клас. Наред с класическия танц и музиката на Бах, на сцената има модерни танци, хип-хоп, брейк, народни ритми и танци със съпровод само на ударни инструменти. Това цели да прикове вниманието на малките ни зрители, за които организираме образователни спектакли, каза Николова. Тя посочи, че в школата овладяват танцовото изкуство общо над 100 деца - от 3-годишни до ученици в 12 клас. Всички те ще покажат какво са научили на годишния спектакъл, който се подготвя за 6 юни.

/ГИ/