Деца се учиха да тъкат на станове в Русенския музей

Деца се учиха да тъкат на станове в Русенския музей

BOBSTH 16:03:31 16-04-2018
GI1602BO.006
Русе - музей - деца

Деца се учиха да тъкат
на станове в Русенския
музей


Русе, 16 април /Мартин Пенев, БТА/
Учениците от училище "Христо Ботев" в Русе се включиха в занятията от класна стая "Средновековие" в Регионалния исторически музей в града. Това съобщиха от културната институция.
Акцент в организираното занятие е поставен върху археологическия резерват "Средновековен град Червен" - част от обектите на Русенския музей. Чрез специално създаден пъзел, децата са получили знания за устройството на средновековния град. Учениците са имали възможност да разгледат зала "Червен" на Историческия музей и да се запознаят с експонатите, намерени при теренните археологически проучвания на обекта.
Използвана е била и "Книга на крепостите", която дава възможност на децата по лесен и адаптиран за техните възприятия начин да научат детайли около изграждането, предназначението и функционирането на крепостите, както и начинът на живот на хората в тях. Във фокуса на заниманията попаднаха също и средновековните занаяти. Момчетата и момичетата са се учили да тъкат и на малки станове - както това се е правело през изучавания период.
През идните дни през класна стая "Средновековие" ще преминат учениците от ОУ "Любен Каравелов", от Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов", както и от момчетата и момичетата от Центъра за работа с деца на улицата, управляван от сдружение "Еквилибриум". Инициативата се организира по проект "Обучение в култура: Маските на историята, Червенската кула, Кухнята на Калиопа" на сдружение "Приятели на музея", осъществен по програма "Знание и растеж" на общинската фондация "Русе - град на свободния дух".

/ГИ/