Вицепремиерът Валери Симеонов откри в Пловдив Национален форум, посветен на пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони

Вицепремиерът Валери Симеонов откри в Пловдив Национален форум, посветен на пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони

BOBSTH 15:42:01 16-04-2018
RM1540BO.039
Пловдив - етнически смесени райони - проблеми

Вицепремиерът Валери Симеонов откри в Пловдив Национален форум, посветен на пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони


Пловдив, 16 април /Дима Шопова, БТА/
Вицепремиерът Валери Симеонов откри в Пловдив Национален форум, посветен на пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони. Той се организира по инициатива на Ральо Ралев, кмет на район "Северен" в Пловдив, с основен акцент идентифицирането на проблемите в етнически смесените квартали и търсене на решението им.
Очаквам на този форум да се поставят проблемите за етническото съжителство, което всички знаем, но рядко се намират хора, които го правят и търсят решението им. Това каза преди конференцията Симеонов и като положителен пример посочи районният кмет Ральо Ралев. Според Симеонов решението на проблемите е разбиването на модела на гетото и подчерта, че това може да стане и чрез сега съществуващите закони, които обаче трябва да се спазват.
В България имаме проблеми и предизвикателства в районите със смесено население, но винаги в историята си сме доказали, че можем да ги преодоляваме, каза в приветствието си в залата вицепремиерът. Миналото лято Ральо Ралев и институциите в Пловдив доказаха това, като в една от махалите се откри полицейски участък, надлежно се описаха незаконните постройки и в същото време не се накърни честта на гражданите и от двата етноса, каза още Симеонов.
Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов посочи Пловдив като пример за добър модел за етническо съжителство. През последните 25 години, с либералните опити на много политици не само от България, но и от чужбина, етническият модел за интеграция на ромите в страната се провали тотално, подчерта Балабанов. Според него истинската интеграция на малцинствените групи в България ще се постигне тогава, когато всички заинтересовани от това физически лица и институции наложат върховенството на закона.
Идеята на форума е да поставим началото на един дебат, с който да стане ясно както какво целим, така и политиката, която се опитваме да прокараме през последните 6 години в района, каза Ральо Ралев. Според него трябва да се обърне внимание на малцинствата, като всички институции на местно ниво се обединят и работят заедно. Като положителен пример посочи идеята за връщането на децата в училище, покрай което по думите му е достатъчно и това, че се е направило прочуване колко деца не ходят и защо на училище. Ако тези деца днес на получат образование, утре няма как да им говорим за закони и спазването им, каза още районният кмет.






/РУМ/