Търговци на горива и собственици на бензиностанции излязоха на протест срещу законопроект, свързан с тяхната дейност

Търговци на горива и собственици на бензиностанции излязоха на протест срещу законопроект, свързан с тяхната дейност

BOBSTH 13:26:32 11-04-2018
GI1324BO.021
Пловдив - горива - протест

Търговци на горива и собственици на бензиностанции
излязоха на протест срещу законопроект,
свързан с тяхната дейност


Пловдив, 11 април /Дима Шопова, БТА/
Търговци на горива на едро и собственици на бензиностанции излязоха на протест в Пловдив срещу Законопроект за административно регулиране на икономическите дейности,
свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Според Петър Кантарски, собственик на бензиностанция, законовите промени задължават фирмите, които имат бензиностанции да внесат гаранция, която е 20 000 лева за обект, а за търговците на едро - е 500 000 лева. Това ще оскъпи горивото, като тежестта ще падне върху крайния потребител с увеличение на цената с над 10 на сто.
Засегнатите питат, защо този законопроект не засяга и фирмите, които търгуват с други акцизни стоки? Кантарски и колегите му смятат, че гаранцията не трябва да засяга бензиностанциите, след като производителят и вносителят дължат акцизи и начисляват ДДС на продукта, а те като собственици на търговски обекти плащат на доставчика крайна цена, включваща и ДДС, и акциз.
Протестиращите прогнозират, че заради финансовото натоварване много от колегите им няма да издържат и ще фалират.
В протеста, който се състоя на Карловско шосе, участваха представители на фирми, търгуващи с горива, които бяха дошли с цистерни, от Пловдив, Пазарджик, Велинград, Хасково и Стара Загора.

/ГИ/