В Плевен се организира "Празник на здравето" с велошествие в парка "Кайлъка" на 30 март

В Плевен се организира "Празник на здравето" с велошествие в парка "Кайлъка" на 30 март

BOBSTH 16:04:31 26-03-2018
PP1603BO.001
Плевен - здраве - велосипедисти

В Плевен се организира "Празник на здравето"
с велошествие в парка
"Кайлъка" на 30 март


Плевен, 26 март /Малин Решовски, БТА/
В Плевен се организира "Празник на здравето" с велошествие на 30 март, съобщиха организаторите.
Инициатори са медиците от болница "Св. Панталеймон" в Плевен. Идеята е велосипедният поход да събере заедно лекари, пациенти, любителите на спорта и двигателните дейности по случай настъпващата пролет.
Велосипедистите са поканени да се съберат на моста в началото на парка "Кайлъка" в 14.00 ч. в петъчния ден. Целта е първо да бъде дадена повече информация за ползите от движението като предпоставка за по-добро здраве на хората. След това във велопохода ще се включат пациенти със сърдечно-съдови проблеми, лекари и служители на болницата. От там апелират всички, които имат желание, да се присъединят към инициативата.
Кардиологът от лечебното заведение д-р Николай Илиев, който е един от инициаторите за велопохода, е категоричен, че "ежедневната умерена физическа активност спомага за редуциране на артериалното налягане, намалява мазнините и подобрява метаболизма на глюкозата". Тя е активен фактор за добро здраве и е важна за поддържане на нормално тегло, допълва медикът. Физическата активност понижава риска от захарен диабет, хипертонията, сърдечно-съдовите заболявания и общата смъртност, казва още кардиологът. Според Световната здравна организация приблизително 60 на сто от хората имат недостатъчна физическа активност, посочват организаторите от болницата "Св. Панталеймон". Според тях карането на колело е полезна тренировка за сърцето, която понижава нивото на лошия холестерол и намалява риска от инфаркт, стимулира дишането и снабдява организма с повече кислород.
Велопоходът е втора подобна инициатива, организирана от МБАЛ "Св. Панталеймон" в Плевен. Първата бе осъществена през 2013 г. по случай Световния ден на сърцето.
/ПП/