Кметът на Ловеч откри две изложби за лагера "Слънчев бряг"

Кметът на Ловеч откри две изложби за лагера "Слънчев бряг"

BOBSTH 20:27:31 13-03-2018
PP2026BO.019
Ловеч - изложби - лагер - "Слънчев бряг"

Кметът на Ловеч откри
две изложби за лагера
"Слънчев бряг"


Ловеч, 13 март /Пламен Христов, БТА/
Кметът на Ловеч Корнелия Маринова откри тази вечер две изложби, посветени на лагера "Слънчев бряг", съществувал от 1959 до 1962 г. край града. Те са експонирани в Художествената галерия в Ловеч и ще останат там до 25 март.
Изложбите са подредени по повод на шествието-поклонение до лагера, което се организира на 24 март. Едната експозиция е от скулптури на Мартин Трифонов на тема "Лагерът "Слънчев бряг". Втората показва фотографии и е дело на студентката от Портсмут Красимира Буцева, която изследва комунистическия режим и фалшивата по мнението й носталгия по него. При откриването кметът Маринова посочи, че подобно събитие, посветено на лагера, се организира за първи път.
"За мен е предизвикателство и удовлетворение, че двама млади автори със силата на изкуството се връщат към нещо, толкова ужасяващо, което ние не искаме никога да се повтори. Вие ни показвате един свят, който стои забулен, а нашата задача е да разказваме за него, защото на лагера "Слънчев бряг" не може да бъде спокойно, докато не осъдим похищенията, ако не покажем виновните, ако не издигнем високо имената на невинните жертви", каза Маринова.
След откриването на изложбите се състоя и дискусия по темата за лагерите от времето на комунистическия режим. В нея участваха Екатерина Бончева от комисията по досиетата, политици, историци, граждани.
/ПП/