Кметът на Шумен се срещна с дарители на фондацията "Панчо Владигеров"

Кметът на Шумен се срещна с дарители на фондацията "Панчо Владигеров"

BOBSTH 18:18:31 13-03-2018
PP1817BO.009
Шумен - Панчо Владигеров - концерт

Кметът на Шумен се срещна
с дарители на фондацията
"Панчо Владигеров"


Шумен, 13 март /Станимир Савов, БТА/
Кметът на община Шумен Любомир Христов се срещна днес с дарители, членове на Управителния съвет на фондацията "Панчо Владигеров" и гости на областния град по повод на 25-годишнината на фондацията и празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР тази вечер в Драматично-кукления театър "Васил Друмев". Това съобщиха от общинския пресцентър.
Сред гостите в зала "203" на общината, които са в Шумен за концерта, организиран и по повод 119-годишнината от рождението на Панчо Владигеров, са били известната българска цигуларка Гинка Гичкова - носител на званието "Почетен гражданин на Шумен" и проф. в НМА "Проф. Панчо Владигеров", и пианистката Роксана Богданова - преподавател по клавирно обучение в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Родените в Шумен жени свързват своята творческа биография с музикалните традиции на града и активно участват в журито на конкурсите за пианисти и цигулари на името на Панчо Владигеров, отбелязват от общинския пресцентър.
Проф. Гичкова е казала, че изключително удоволствие и признание е млади музиканти от целия свят да свирят музиката на Панчо Владигеров и това е един от стимулите, които през годините са увличали хора като нея да помагат на фондацията. От името на Международната фондация "Св. св. Кирил и Методий" Джордж-Марк Райнов е поздравил общинското ръководство, че поставя наравно необходимостта от икономическо развитие на града и подкрепата за значими културни събития. Проф. Юлиан Куюмджиев, зам.-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и главен редактор на списанието "Музикални хоризонти", е обявил пред кмета Любомир Христов, че Съюзът и Международната фондация ще връчат тази вечер плакет за активната работа на фондацията за популяризиране на творчеството на Панчо Владигеров, уточняват от общинския пресцентър.
Любомир Христов е благодарил на всички, които са активно ангажирани с дейността на фондацията и провеждането на конкурсите на името на Панчо Владигеров в Шумен, и е припомнил, че идеята за създаването на фондация на негово име е на общинското ръководство преди 25 години.
Изпълнителният директор на фондацията "Панчо Владигеров" Диана Дечева е казала на срещата, че представляваната от нея организация е останала в Шумен, въпреки опитите да бъде преместена в столицата, благодарение на подкрепата на общината, на шуменската общественост, на фамилията Владигерови и най-вече заради изключителната воля и ангажираност на Минчо Минчев.
/ПП/